mercredi 12 novembre 2014

Is lipid profile a reliable composite biomarker of CVD death and MACE? (in french)


Atheroma is the result of a cluster of risk factors both genomic and environmental
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=215672&resultClick=3
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1/ http://downloads.hindawi.com/journals/bmri/2014/815915.pdf
Il est extrêmement facile d'assumer que le profil lipidique de base comprenant essentiellement le cholestérol total le C des HDL des LDL et les TG sont le marqueur du risque cardiovasculaire. En réalite deux objections majeures peuvent être faites:
- ces marqueurs biologiques sont en réalité faiblement prédictifs d'un accident cardiovasculaire et encore moins d'un décès par MCV.
- le cholestérol des LDL est un marqueur qui ne peut être interprété sans les apoB ou la répartition des tailles des particules de LDL. KLe caractère athérogène étant attaché aux particules petites et denses.
Dans cet article aucune considération de ce type n'a été prise en compte.


Breakfast with margarine   Breakfast with butter    Breakfast with olive oil    p (ANOVA)
                                                                                                                            intertypes of breakfast
Basal Final                         Basal Final                    Basal Final                          Basal Final


HDL cholesterol Mean: 65.04  68.60  63.10  68.35  66.78  67.58         p > 0.05 p > 0.05
(mg/dL)               SEM: 1.66      1.78    1.40    1.85     1.91    1.85



Pour le cholestérol des LDL, la question de la taille des particules peut être approchée par le dosage de l'apoB100 mais il n'a pas été réalisé.
815915.fig.001
Figure 1: Variations in total cholesterol, HDL cholesterol, and LDL cholesterol serum concentrations with the three types of breakfast (A with butter, B with margarine, and C with olive oil). (): Student’s -test, significance level, . (): Wilcoxon test, significance level, .

815915.fig.002
Figure 2: Evolution of the percentage of subjects with optimal lipid profile by comparison between baseline and final for each type of breakfast (A with butter, B with margarine and C with olive oil). (): . (Finally, we also studied the influence of the different breakfasts on the percentage of subjects with optimal lipid profile, defined as HDL > 35 mg/dL, LDL < 150 mg/dL, and total cholesterol < 200 mg/dL, according to NCEP-ATP III (National Cholesterol Education Program-Adult Treatment Panel III) and SEA (Sociedad Española de Arteriosclerosis) recommendations [19]. As shown in Figure 2, only the breakfast with margarine was able to produce a statistically significant increase of the percentage of subjects with optimal lipid profile.)





2/ The Québec study
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Dans cette étude le cholestérol non HDL et le cholestérol des HDL sont de meilleurs marqueurs que le LDL

3/ BMI vs Cholesterol
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1391006&resultClick=3
"In conclusion, our results suggest that BMI may be a valuable alternative to cholesterol in CVD risk prediction models. This finding needs to be validated in other populations."

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