Donc choisissez des oeufs de poules de canne ou d'oie élevées en liberté... Toutefois ne nous leurrons pas la réglementation est faite pour les tricheurs. Je m'explique. Si vous donnez un accès au parcours herbeux mais que vous chargez les mangeoires de céréales ou d'oléagineux les poules iront au plus facile le rendement sera plus élevé mais les oeufs seront différents ils ressembleront à des oeufs de poule en cage.
Après vous pouvez choisir des oeufs AB mais certains agriculteurs bio sont assez intensivistes ayant peu de parcours herbeux et supplémentent beaucoup en céréales bio... Le mieux c'est la proximité allez voir et vous serez édifiés ou enthousiasmés...
Les oeufs de poules élevées en plein air et les oeufs de poule en cage, différences nutritionnelles:
- 1/3 de moins de cholesterol
- 1/4 de moins de graisses saturées
- 2/3 de plus en vitamine A
- 2 fois plus d'omega-3
- 3 fois plus de vitamine E
- 7 fois plus de beta carotene
- 4 à 6 fois plus de vitamine D
http://www.motherearthnews.com/uploadedFiles/EggGraphic.pdf
http://www.motherearthnews.com/eggs.aspx
2 commentaires:
It is too bad that cereal grains are considered heart healthy when there isn't evidence from RCTs to demonstrate it (in fact the DART study suggests that it can actually increase risk) and eggs are considered unhealthy when:
1) there are trials showing that they do not increase mortality and can in fact improve the lipoprotein profile (higher HDL-C and increase LDL diametry);
2) eggs from free range chicken that do not feed on grains are very different from the typical eggs that one buys at the supermarket.
And in a world where people do not eat even the RDA for many vitamins and minerals, eating eggs from free range chicken that do not feed on grains is a good step to assure a proper micronutrient balance.
Keep up the great work on the blog Dr. Pelouze.
Thank you for your kind comment. Indeed nutritional quality is not presently adressed by any label on food. The next step is to label the results of agriculture or farming by an accurate evaluation of the content of food not only the three main caloric nutrients and the micronutrienst that the producer likes to underscore but the detailed mutrienst which are essential to health like omega 3 PUFA and all the viatmins like vitamin D for instance... Nutritional quality is obviously critical for health but also for patients with chronic diseases.
Enregistrer un commentaire