lundi 15 avril 2019

Is "natural fructose" healthier than an industrial fructose or a chemical one? The folly of bad journalism

https://www.lequotidiendumedecin.fr/actualites/article/2019/04/01/sirop-de-mais-et-fructose-stimulent-le-cancer-colorectal_867470?fbclid=IwAR3nDFeLLVWTXo509WOz_tPGzSX3rc2PegKTtj4mKx3JqAOekn0zL7MQzSQ

"Together these findings suggest that therapeutic targeting of fructose metabolism may merit investigation as a strategy for slowing the progression of CRC. Our study also provides important preclinical evidence that the combination of dietary glucose and fructose, even at moderate dose, can enhance intestinal tumor growth. Whether these findings can be extrapolated to humans requires further investigation."

https://science.sciencemag.org/content/363/6433/1345

"A sweetener's not-so-sweet effects

Obesity increases an individual's risk of developing many types of cancer, including colorectal cancer. One of the factors driving the rise in obesity rates is thought to be the use of high-fructose corn syrup (HFCS) as a sweetener in soft drinks. Goncalves et al. found that ingestion of HFCS promotes the growth of intestinal cancer even in the absence of obesity in mouse tumor models. An enzyme in tumors (ketohexokinase) converts fructose to fructose-1-phosphate, which alters tumor cell metabolism and leads to enhanced cell growth. Whether a similar process occurs in humans remains to be seen."

For those people who "believe" that it is "chemical sugars" which are involved, I want to recall that table sugar is Glucose-Fructose!



"Ensemble, ces résultats suggèrent que le ciblage thérapeutique du métabolisme du fructose pourrait mériter d'être étudié comme une stratégie permettant de ralentir la progression du CCR. Notre étude fournit également une preuve préclinique importante que la combinaison de glucose alimentaire et de fructose peut, même à dose modérée, stimuler la croissance tumorale intestinale. La question de savoir si ces découvertes peuvent être extrapolées à l'homme nécessite des recherches supplémentaires. "






"Les effets amers d'un sucre sucrant
L'obésité augmente le risque de développer plusieurs types de cancer, y compris le cancer colorectal. On pense que l’utilisation du sirop de maïs à haute teneur en fructose (SHTF) comme édulcorant dans les boissons non alcoolisées est l’un des principaux facteurs de la hausse du taux d’obésité. Goncalves et al. ont constaté que l’ingestion de SHTF favorise la croissance du cancer de l’intestin même en l’absence d’obésité dans les modèles tumoraux de souris. Une enzyme dans les tumeurs (cétohexokinase) convertit le fructose en fructose-1-phosphate, ce qui modifie le métabolisme des cellules tumorales et conduit à une croissance cellulaire accrue. Reste à savoir si un processus similaire se produit chez l'homme. "



Pour ceux qui "croient" qu'il s'agit de "sucres chimiques", je tiens à rappeler que le sucre de table est du glucose-fructose!
Le mythe des sucres naturels...


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