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mercredi 11 juin 2014

Viande et cancer du sein: une étude qui mélange les viandes rouges de découpe et les viandes transformées, les viandes crues et les modes de cuisson a-t-elle de la valeur?

Nouvel article sur la viande des quatre pattes et le cancer du sein.

"Total red meat items listed on
the food frequency questionnaire included unprocessed red meat
(beef, pork, or lamb as a sandwich, pork as a main dish, beef or
lamb as a main dish, and hamburger) and processed red meat
(hot dogs, bacon, and other processed meat such as sausage,
salami, bologna);"


"The reproducibility and validity of food frequency
questionnaires for measuring individual red meat items have
been evaluated in 173 women from the Nurses’ Health Study.
The correlation coefficients for intake of individual red meat
items comparing diet records with the food frequency
questionnaire were mostly higher than 0.5 after correction for
attenuation because of within person variation in diet records."


On notera que le quintile des femmes qui mangent le plus de viande rouge comprend 15% de fumeuses de tabac et seulement 9% pour le quintile le plus bas. Par ailleurs, les IMC sont différenst avec 23,3 (4,4) pour le quintile inférieur et 25,7 (6,0) pour le quintile de plus grande consommation de viande.

En consommation calorique les différences sont considérables et d'après mes calculs rapides ne peuvent s'expliquer par la plus grande consommation de viande:
"Mean (SD) total energy intake (kJ) 6266 (2057); 6688 (1960); 7265 (1977); 7963 (1998); 9271 (2186)"


TRM = Total red meat, étude du bénéfice de la substitution 

Mais surtout;
"For each serving/day of total red meat, the risk
of breast cancer was 54% higher among women who currently
used oral contraceptives (relative risk 1.54, 1.13 to 2.08) and
11% higher in women who were former users (1.11, 1.02 to
1.22), with no association in non-users (1.04, 0.84 to 1.28) (P
for interaction=0.007); the interaction was also significant
among premenopausal women (P for interaction=0.009)."

http://www.bmj.com/highwire/filestream/701564/field_highwire_article_pdf/0/bmj.g3437

Discussion de ces différentes objections au lien décrit entendre viande rouge et cancer du sein.

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